בריאים בירוק


מאת: נירה אולנד - דיאטנית קלינית

העלים הירוקים הם פלא טבע צנוע, אך נפלא וחיוני מאין כמוהו: זה השלב בטבע שבו הופך  אור השמש, בצירוף מים ומינרלים מהאדמה לחומר ממשי, שמאפשר את חייהם של כל בעלי החיים על פני האדמה. הם הבסיס לכל מארג החיים שלנו.

בארוחה לפעמים מתייחסים לעלים הירוקים כאל מילוי - תפקידם לגרום לצלחת להיראות מלאה יותר.
העלים הצנועים זוכים ליחס מלגלג, ויש המתייחסים אליהם כאל "דשא"  "אוכל של פרות". אולם - אם זה המצב, לפעמים הפרות במרעה אוכלות יותר טוב מאיתנו. שכן בעלים הירוקים והצנועים למיניהם: חסה, תרד, מנגולד, כרובים למיניהם, עשבי תבלין, רוקט, עלי סלק, עלי סלרי ורבים נוספים -  מסתתר אוצר בלום של בריאות:

לוטאין: זהו חומר ממשפחת הקרוטנים (בדומה לבטא קרוטן, נגזרת של ויטמין A). צבעו של הלוטאין צהוב עז, אך הוא מופיע דווקא בעלים וירקות ירוקים בשפע גדול. הלוטאין הוא נוגד חמצון חזק, שמגן על עדשת העין מפני היוצרות קטרקט. כמו כן נמצא כי לוטאין מפחית בלמעלה מ40% את הסיכון לניוון המקולה (חלק מהרשתית) בעין, מחלה ניוונית המתרחשת בגיל מבוגר וגורמת לעיוורון. הלוטאין נקשר גם למניעת סוגי סרטן מסויימים, ושמירה על בריאות כלי הדם. נמצא בשפע בעלים ירוקים כהים כמו תרד, חמציץ, כרוב ירוק כהה, עשבי תבלין (פטרוזיליה, שמיר, כוסברה), רוקט וחסה. 

פיטוכימיקלים : העלים הירוקים מכילים תרכובות של חומרים, שנועדו להגן עליהן מפני השמש הקופחת עליהם למשך שעות מידי יום, וכן כהגנה מפני מזיקים וטורפים. לשמחתנו מחקרים מראים כי אותם חומרים שהצמח בונה להגנתו מגנים גם עלינו: תרכובות גופרית בבצל הירוק ובעירית מפחיתות סיכון למחלות לב וסרטן. עלי הסלרי מכילים חומר המרפה את כלי הדם הקטנים ובכך תורם להפחתת יתר לחץ דם. עלי משפחת המצליבים (רוקט, עלי חרדל, גרגר הנחלים, כרוביים למיניהם) מכילים חומרים שהוכחו מחקרית כמונעי סרטן מסוגים שונים.



אשלגן, סידן , מגנזיום: העלים הירוקים עשירים באשלגן, ומכילים כמויות משמעותיות  של סידן ומגנזיום. שילוב זה של מינרלים הוכח כמשפר מצב של יתר לחץ דם. לכן מומלץ לכל מי שסובל מיתר לחץ דם ומנסה לשפר את תזונתו - לשלב עלים  ירוקים בתפריט.

סיבים תזונתיים: העלים עשירים בסיבים בלתי מסיסים, שתורמים להגדלת נפח בליל המזון במעיים. התוצאה היא יציאה קלה יותר, ובתדירות גבוהה יותר. צריכה קבועה של סיבים בלתי מסיסים תורמת לשמירה על בריאות המעי ולמניעה של מחלות במעי הגס, כולל הפחתה בסיכון לסרטן המעי הגס. לסובלים מעצירות (שאינה נובעת ממחלה או ניתוח במערכת העיכול) מומלץ לשלב כמות משמעותית (לפחות כוס או שתיים) של עלים ירוקים בתפריט להקלת העצירות.

חומצה פולית: השם "חומצה פולית " או "פולאט" מקורו במילה הלטינית ל"עלה". זהו ויטמין מקבוצת ויטמיני B . כיום חומצה פולית מומלצת כתוסף לנשים בגילאי הפריון, מאחר והוכחה כמפחיתה מומים עצביים בעובר. כמו כן חומצה פולית נקשרה להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם . חוסר בחומצה פולית נקשר להתדרדרות של תהליכים שכליים, כמו במצבים של דמנציה, אלצהיימר. העלים הירוקים עשירים בחומצה פולית, וכחלק מהתפריט תורמים  לשיפור רמת החומצה הפולית בדם.

ירידה במשקל ושמירה על משקל תקין: העלים הירוקים לסוגיהם דלי אנרגיה, ומאפשרים לשבוע ב"מחיר" קלורי קטן. בכך הם עוזרים לשמירה על משקל תקין, או לירידה במשקל. ניתן להוסיף אותם בקלות לכריכים, סלטים, מרקים ותבשילים שונים .

הערה לגבי ויטמין K: העלים הירוקים למיניהם עשירים בויטמין K, המשתתף בתהליך קרישת הדם. מי שלוקח את התרופה קומדין יכול  לצרוך אותם באופן מחושב , בליווי דיאטנית והרופא המטפל,  תוך ניטור רמות הקרישה בדם.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.